Σεμινάριο Τεχνίτης Αερόφυλλου Μπουγάτσας (25 ώρες) CWC PRO Ταχύρυθμο Σεμινάριο Ζαχαροπλαστικής ✅ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ... Περισσότερα
MasterClass για σεφ, μάγειρες, επαγγελματίες
FINE BISTRONOMY του Chef Νίκου Θωμά
CWC PRO Master class FINE BISTRONOMY του Chef Νίκου Θωμά
Στο ΜasterClass σεμινάριο της CWCPRO o chef Νίκος Θωμάς θα μοιραστεί, με επαγγελματίες και σπουδαστές, τεχνικές και συνταγές της δημιουργικής του κουζίνας. Αυτό το σεμινάριο είναι ειδικά σχεδιασμένο για αυτούς που επιθυμούν να διευρύνουν την τεχνογνωσία και τη δημιουργικότητά τους.
Γιατί πρέπει να παρακολουθήσετε αυτό το MasterClass:
Ο chef Νίκος Θωμάς χαρακτηριζεται για την δημιουργική του ικανότητα και τιν εξαιρετικό συνδυασμό των μεσογειακών και ελληνικών γεύσεων. Θα μοιραστεί τις καινοτόμες τεχνικές, τις μυστικές συνταγές και τη μαγειρική του φιλοσοφία, παρέχοντάς σας ανεκτίμητες γνώσεις που δεν μπορείτε να βρείτε σε βιβλία μαγειρικής.
Επεκτείνετε τη μαγειρική σας δημιουργικότητα
Εξερευνώντας την FINE BISTRONOMY του Chef Νίκου Θωμά θα αποκτήσετε έμπνευση και νέες ιδέες που θα πυροδοτήσουν τη μαγειρική σας δημιουργικότητα. Μάθετε πώς να συνδυάζετε διαφορετικές γεύσεις και τεχνικές για να δημιουργήσετε πιάτα που δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και οπτικά εντυπωσιακά.
Δικτύωση με επαγγελματίες της γαστρονομίας.
Αυτό το MasterClass παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθείτε με άλλους λάτρεις της μαγειρικής, επαγγελματίες σεφ και σπουδαστές. Μοιραστείτε εμπειρίες, ανταλλάξτε ιδέες και δημιουργήστε ένα δίκτυο ομοϊδεατών που μοιράζονται το πάθος σας για τη μαγειρική.
Πιστοποιητικό παρακολούθησης ΚΔΒΜ
Με την ολοκλήρωση του MasterClass, θα λάβετε ένα Πιστοποιητικό παρακολούθησης ΚΔΒΜ, το οποίο θα αναγνωρίζει τη συμμετοχή σας και τις νέες δεξιότητές σας. Αυτό το πιστοποιητικό θα ενισχύσει το βιογραφικό σας, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή σας για συνεχή μάθηση και μαγειρική αριστεία.
Master Class για την FINE BISTRONOMY
Στο master class για την Fine Bistronomyθα εντρυφήσουμε στις ιδιαιτερότητες αυτού του μοναδικού γαστρονομικού φαινομένου, εξερευνώντας την ιστορία του, την προέλευση του ονόματός του και το πώς εξελίχθηκε με τα χρόνια για να γίνει ένα διάσημο κομμάτι του γαστρονομικού κόσμου.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η FINE BISTRONOMY;
Η Fine bistronomy είναι μια γαστρονομική τάση που συνδυάζει την ευχάριστη, χαλαρή ατμόσφαιρα ενός μπιστρό με την εκλεπτυσμένη, υψηλής ποιότητας κουζίνα που συναντάμε συνήθως σε χώρους υψηλής γαστρονομίας. Επικεντρώνεται στην παροχή εξαιρετικών γευστικών εμπειριών σε ένα πιο χαλαρό και προσιτό περιβάλλον. Η έννοια αυτή αποσκοπεί στον εκδημοκρατισμό της υψηλής κουζίνας, καθιστώντας την προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό χωρίς την ανάγκη για επίσημους ενδυματολογικούς κώδικες ή υπέρογκες τιμές.
Ιστορία και εξέλιξη
Η έννοια της fine bistronomy ξεκίνησε στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σημαντικής εξέλιξης στον γαστρονομικό κόσμο. Ήταν μια απάντηση στον άκαμπτο, συχνά εκφοβιστικό χαρακτήρα της παραδοσιακής υψηλής γαστρονομίας. Οι πρωτοπόροι σεφ προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου θα μπορούσαν να εκφράσουν τη μαγειρική τους δημιουργικότητα χωρίς τους περιορισμούς της κλασικής μορφής του εστιατορίου με αστέρια Michelin.
Μια από τις βασικές μορφές στην ανάδυση της fine bistronomy είναι ο Yves Camdeborde, ο οποίος άνοιξε το La Régalade στο Παρίσι το 1992. Ο Camdeborde, πρώην σεφ στο διάσημο Hôtel de Crillon, μετέφερε την εκπαίδευσή του στην υψηλή κουζίνα σε ένα περιβάλλον μπιστρό, προσφέροντας πιάτα υψηλής ποιότητας σε λογικές τιμές. Η προσέγγισή του ήταν επαναστατική και κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα, εμπνέοντας και άλλους σεφ να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Προέλευση του ονόματος
Ο όρος "bistronomy" είναι ένα αρκτικόλεξο των λέξεων "bistro" και "gastronomy". Η λέξη "bistro" έχει τις ρίζες της στην παρισινή κουλτούρα, αναφερόμενη σε μικρά, χαλαρά εστιατόρια που σερβίρουν απλά, πλούσια γεύματα. Η προέλευση της ίδιας της λέξης "bistro" είναι κάπως αμφισβητούμενη, με μια θεωρία να υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη ρωσική λέξη "быстро" (bystro), που σημαίνει "γρήγορα" και φέρεται να φώναζαν Ρώσοι στρατιώτες στο Παρίσι που απαιτούσαν γρήγορη εξυπηρέτηση. Ωστόσο, αυτή η ετυμολογία δεν είναι καθολικά αποδεκτή και ορισμένοι πιστεύουν ότι απλώς εξελίχθηκε μέσα στη γαλλική γλώσσα.
Από την άλλη πλευρά, ο όρος "γαστρονομία" αναφέρεται στην τέχνη και την επιστήμη του καλού φαγητού, ένας όρος που περιλαμβάνει τις μαγειρικές παραδόσεις, τις τεχνικές και την κουλτούρα που συνδέονται με το καλό φαγητό. Συνδυάζοντας αυτές τις δύο έννοιες, η "μπιστρονομία" υποδηλώνει μια ανάμειξη της περιστασιακής εστίασης με ένα υψηλό επίπεδο μαγειρικής αριστείας.
Η άνοδος της FINE BISTRONOMY
Η άνοδος της FINE BISTRONOMY μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες:
1.Αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών: Οι πελάτες άρχισαν να αναζητούν φαγητό υψηλής ποιότητας σε πιο χαλαρά και λιγότερο επιτηδευμένα περιβάλλοντα. Η παραδοσιακή εμπειρία της υψηλής γαστρονομίας, με τους επίσημους κώδικες ένδυσης και τα μακροσκελή γεύματα πολλών πιάτων, έγινε λιγότερο ελκυστική για ένα σύγχρονο κοινό που αναζητούσε ευελιξία και αξία.
2. Οικονομικοί παράγοντες: Η οικονομική ύφεση και οι οικονομικές κρίσεις έπαιξαν ρόλο στη στροφή προς την μπιστρονομία. Οι σεφ και οι εστιάτορες έπρεπε να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες προσφέροντας πιο προσιτές αλλά και υψηλής ποιότητας επιλογές για φαγητό.
3. Μαγειρική καινοτομία: Νέοι, ταλαντούχοι σεφ, συχνά εκπαιδευμένοι σε κουζίνες υψηλού κύρους, ήθελαν να ξεφύγουν από τους περιορισμούς της παραδοσιακής υψηλής γαστρονομίας. Επιδίωκαν να πειραματιστούν και να καινοτομήσουν σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον, το οποίο επέτρεπε μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία.
4. Παγκόσμια επιρροή: Το παγκόσμιο γαστρονομικό τοπίο έχει διασυνδεθεί όλο και περισσότερο. Τεχνικές, συστατικά και ιδέες από διαφορετικούς πολιτισμούς έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη της μπιστρονομίας, καθιστώντας την ένα ποικιλόμορφο και δυναμικό κίνημα.
Χαρακτηριστικά της FINE BISTRONOMY.
Η FINE BISTRONOMY χαρακτηρίζεται από διάφορα βασικά στοιχεία:
- Συστατικά υψηλής ποιότητας: Έμφαση στα φρέσκα, τοπικά προμηθευόμενα και συχνά εποχιακά συστατικά.
- Καινοτόμες τεχνικές: Η χρήση προηγμένων τεχνικών μαγειρέματος που συνήθως συνδέονται με την υψηλή κουζίνα.
- Ευκαιριακή ατμόσφαιρα: Ένα χαλαρό και ανεπίσημο περιβάλλον εστίασης.
- Προσιτότητα: Προσφορά γκουρμέ εμπειριών σε πιο προσιτές τιμές.
- Προσωπικό άγγιγμα: Οι σεφ έχουν συχνά πιο άμεση αλληλεπίδραση με τους πελάτες, δημιουργώντας μια πιο οικεία και εξατομικευμένη γευστική εμπειρία.
Η FINE BISTRONOMY αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στον γαστρονομικό κόσμο, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του παραδοσιακού fine dining και του casual bistro fare. Έχει εκδημοκρατίσει την απόλαυση της υψηλής ποιότητας κουζίνας, καθιστώντας την πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό, διατηρώντας παράλληλα τις αρχές της μαγειρικής αριστείας. Καθώς προχωράμε μπροστά, οι αρχές της FINE BISTRONOMY συνεχίζουν να εμπνέουν σεφ και εστιάτορες σε όλο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας ότι το εξαιρετικό φαγητό μπορεί να απολαμβάνεται σε ποικίλα περιβάλλοντα.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
- ΚΑΡΑΒΙΔΑ Hollandaise με νεροκάρδαμο /βούτυρο καφέ/μαύρες φακές/αυγοτάραχο
- ΡΑΒΙΟΛΙ Καρότο/miso/ consommé από καπνιστό χέλι /τζίντζερ
- ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΣΧΑΡΑΣ Παστινάκι / chutney chorizo / σέσκουλα / vinaigrette από πράσινο πιπέρι τουρσί
- ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ Πράσα σε ζύμωση/βούτυρο/βάφλα με φύκια/πατέ από συκώτι μπακαλιάρου
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚΟΣ ΘΩΜΑΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη.
Στα 18 του βρέθηκε στην Αθήνα ως φοιτητής στο τμήμα Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ενώ παράλληλα ασχολούνταν και με τη μουσική ως drummer.
Στις κουζίνες μπήκε εντελώς τυχαία το 2005 καθώς είχε ανάγκη από χρήματα και ένας φίλος του του πρότεινε θέση μάγειρα στα Hooters.
Από τότε κόλλησε κατευθείαν το μικρόβιο της κουζίνας και το 2007 αποφάσισε να κάνει μαθήματα μαγειρικής στη Le Monde.
Δύο χρόνια μετά αφοσιώθηκε 100% στην εστίαση και πέρασε από πολλές κουζίνες στην Αθήνα και σε ελληνικά νησιά.
Έχει ταξιδέψει πολύ και θεωρεί τα ταξίδια την μεγαλύτερη παρακαταθήκη στην εκπαίδευση ενός μάγειρα.
Σταθμός στη ζωή του είναι ο Δεκέμβριος του 2015 όταν άνοιξε το δικό του εστιατόριο με την τότε συνεργάτιδα και σήμερα σύζυγο του Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου.
Από τότε το Simul έχει ανοδική πορεία με αποκορύφωμα την αναγνώριση του από τον Οδηγό Μισελέν ως “recommended”.
Επίσης το 2023 άνοιξε το Nido ένα νέο και δημιουργικό tapas and wine bar.
Παράλληλα τα τελευταία 7 χρόνια είναι ο F&B και culinary expert στην εκπομπή MasterChef και άλλες τηλεοπτικές παραγωγές.
Τέλος τα τελευταία 3 χρόνια είναι Executive Chef στο “Bostani” στο νησί της Σίφνου.
Share - Κοινοποιήστε - Στείλτε το σεμινάριο σε φίλο σας.
Yes
Cooking Workshop Consulting Λέοντος Σοφού 18 Θεσσαλονίκη 54625. 2310 2772801863
LAST
Νίκος Θωμάς
Yes